Despre Backup si restaurarea datelor

Regula 3-2-1 pentru Backup date sigur si eficient

Pe langa solutii personalizate pentru fiecare situatie in parte, expertii in tehnologia informatiei abordeaza problema importantei datelor din perspectiva procedurilor de Backup si printr-o metoda clasica, sigura si verificata pentru protejarea datelor; ne referim astfel la regula 3-2-1 Backup. Sa explicam acest proces de backup:

  • 3 reprezinta numarul de copii backup, mai exact puteti detine o copie primara de date pe SSD-ul din laptopul sau calculatorul pe care lucrati zilnic si inca doua copii separate de date;
  • 2 se refera la cel putin doua tipuri de media diferite pe care pot fi salvate datele; putem lua in considerare: harddisk, ssd, usb stick, SD card sau microSD card, in cloud Microsoft Azure, NAS (network attached storage), OneDrive, etc.
  • 1 priveste locul unde tineti datele cu mentiunea ca cel putin o copie Backup sa fie pastrata in alta locatie fizica decat unde se afla copia primara (laptopul Dumneavoastra) de date; o locatie separata si sigura a datelor poate fi in cloud Microsoft Azure.

Backup manual, backup automat, echipamente, infrastructura

Modul in care realizam procesul de backup se refera la modalitatea in care se copiaza datele primare din laptopul pe care lucram zilnic pe alt mediu de stocare: stick, NAS, in cloud Microsoft Azure. Este clar ca facem o copiere manuala pe un stick, la nevoie, de obicei saptamanal sau lunar; daca ne gandim la adoptia cloud atunci lucrurile se simplifica iar avantajele sunt multiple: sincronizarea automata, iar pe de alta parte se asigura si regula prin care folosim alta locatie off-site unde sa pastram datele de backup in siguranta. Daca vorbim despre sisteme tip NAS atunci intervin proceduri legate de securitatea retelei cat si chestiuni legate de accesul si controlul persoanelor din companie care pot intra in contact cu infrastructura creata. In astfel de situatii este necesara evaluarea riscurilor legate de ransomware.

Includeti backup in strategia de securitate

Pregatiti politicile de securitate ale companiei sa includa sisteme legate de backup in domeniul lor de aplicare. Fiecare tip de politica de securitate se aplica direct copiilor de rezerva a datelor, incepand cu accesul la securitatea fizica pana la monitorizarea sistemului si protectia impotriva malware-ului.

Limitati drepturile de acces la copiile de rezerva, asigurati-va ca dispozitivele media de rezerva sunt protejate (daca este posibil utilizati un seif ignifug si rezistent la diferiti factori care pot altera datele), suporturile media trebuie criptate cu fraze de acces puternice sau cu alte tehnologii de criptare gestionate la nivel central.
Testati ocazional copiile de backup, asigurandu-va astfel ca nu primiti erori la copiile de rezerva.

Echipa Unity Solutions va poate ajuta oferi servicii de asistenta si consultanta IT indiferent de tipul de suport IT de care aveti nevoie: On site sau Remote; pentru a intra in legatura cu noi accesati datele noastre de Contact.